17, 18, 23, 24, 25 mei 2024 om 20u15
26 mei 2024 om 15u

Mark Liebrecht Schouwburg

We droomden er al lang van. Maar nu gaat het er echt van komen. Een heuse co-productie met onze toneelvrienden van toneellabo Arlecchino. We vroegen aan Jos Dom, die voor beide gezelschappen geen onbekende is, om het heft in handen te nemen. Hij kwam met het stuk van Friedrich Dürrenmatt Het bezoek van de oude dame op de proppen met als vraag: "Mag ik er dan wel mijn ding mee doen?" Ja dat mocht. En dus maakte hij een zeer vrije bewerking van deze klassieker en gaf deze de titel: Dame op bezoek.

Claire Zachanassian woonde tijdens haar jeugd in Zwerfst en stond daar bekend onder de naam 'Klaartje'. Op dat moment, op 16-jarige leeftijd, had ze een relatie met de 22-jarige Robert De Mesmaecker, van wie ze zwanger werd. Hij ontkende echter het vaderschap en ruilde Klaartje in voor de dochter van Dirk De Wachter, een uiterst onbetrouwbaar soort regelneef. Dirk bood Robert een mooie toekomst en bezorgde hem een mooie baan in één van zijn bankfilialen. De zwangere Claire moest vernederd de stad verlaten. Om haar kind te kunnen voeden, werd ze prostituee. Het kind zelf werd van haar weggenomen door de sociale voorzorg en stierf uiteindelijk aan een hersenaandoening. Uiteindelijk ontmoette ze in het bordeel waar ze werkte een multimiljardair op leeftijd, met wie ze vrijwel meteen in het huwelijk trad. Bij zijn dood liet hij zijn echtgenote een reusachtig kapitaal na.

45 jaar na de verloochening door Robert, keert Claire terug naar Zwerfst als een trotse, rijke en ondertussen oudere dame. 

Een hedendaagse satire over corruptie, manipulatie en menselijke hebzucht

Nieuws

Credits

Naar

Friedrich Dürrenmatt

Bewerking & regie

Jos Dom

Ontdek meer boeiende voorstellingen in de spotlights!