Amadeus

Amadeus is naast een door tal van Oscars gelauwerde film, eerst en vooral een sterk stuk theater van de hand van Peter Shaffer.
Het handelt over de confrontatie tussen twee sterke figuren: het jonge, gekke, onstuimige wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart versus de hardwerkende, rigide hofcomponist Antonio Salieri. Salieri’s diabolische onvrede spruit voort uit het pact dat hij met God sloot om een buitengewoon componist te worden, uitverkoren om Zijn stem via muziek te laten horen. Mozart wás dit onbewust en ondanks zijn goddeloosheid. Voor Salieri drijft de Almachtige hierdoor de ultieme spot met hem, dus zint hij op wraak.
Deze thriller eindigt - dat weten we allen -met de destructie van Mozart, maar Salieri zal zijn lot niet ontlopen zonder Goddelijke straf.
De productie wordt in geen geval anekdotisch of historisch exact voorgesteld. Het gaat over vernieuwing tegenover consolidatie, over briljante onconventionele gekte tegenover degelijk vakmanschap in de kunst. En ook gewoon over jaloezie op de werkvloer...
Precies dertig jaar geleden bracht Streven Amadeus op de planken in een regie van Paul De Meulder, nu neemt zijn zoon Sam in deze nieuwe lezing de honneurs waar als duivelse manipulator.

Mark Liebrecht Schouwburg

4, 5, 10, 11, 12 november 2015 om 20.15 uur

13 november 2015 om 15.00 uur