Over ons

tg Streven Mortsel werd opgericht in 1944.

De oorlog en het bombardement van 5 april 1943 waren voor Mortsel zo tragisch dat er bij de bevrijding nagenoeg niets overbleef van het verenigings- en culturele leven.
Tijdens een bijeenkomst op 13 oktober 1944 werd het plan om in Mortsel terug met toneel te starten, geconcretiseerd.

Diezelfde dag had Antwerpen kennis gemaakt met de V-bommen. Hierdoor werd de eerste voorstelling van Streven, die gepland was in januari 1945, noodgedwongen uitgesteld. Zodra de wapens zwegen, kon Streven definitief van wal steken.

Op zondag 24 juni 1945 betraden de acteurs het podium voor de première van Jonkvrouw de la Seiglière van Jules Sandeau.

We koesteren ons verleden – logisch als je onder andere vier keer laureaat werd van het Koninklijk Landjuweel – maar we trachten bij de tijd te blijven en oog te hebben voor de evoluties in de theaterwereld.

Wij beogen een gevarieerde programmatie, met stukken van gevestigde waarden als Arthur Miller, Georges Feydeau, Neil Simon, Peter Shaffer, Anton Tsjechov en Thomas Bernard, maar evenzeer met werk uit het eigen taalgebied van Roger Van Ransbeek, Hugo Matthysen Jan Christiaens, Alex Van Haecke of Maria Goos.

Een keur van gedreven acteurs, gemotiveerde huis- en vakkundig gekozen gastregisseurs bewaken de kwaliteit die wij voor ogen hebben en die het publiek van ons verlangt.
Voorstellingen hebben plaats in de Mark Liebrechtschouwburg te Mortsel of het Forttheater te Edegem.

Bezoekers-meningen

5443 zindert echt na. De samenwerking tussen de toneelgezelschappen van Mortsel, het drama voor de eerste keer echt verbeeld, het magisch moment van de kapel in de zaal waar het zich heeft afgespeeld, de muziek, de twee getuigen op het einde, de minuut stilte…prachtig gewoon. Dit kwam echt binnen. Zonder meer : proficiat.

Ingrid Pira
Mortsel 5443

De voorstelling van Amadeus is een voorbeeld van een theater “totaal concept” waar woord, klank en beeld elkaar in harmonie ondersteunen. De acteurs presteren in groep fantastisch met een bijzondere vermelding voor de hoofdrol. Het geheel straalt professionaliteit uit, waar menig theatergezelschap uit de professionele wereld een voorbeeld zou kunnen aan nemen.

Tony S.
Amadeus

Van ganser harte een dikke proficiat voor de prachtige voorstelling. Iedereen was top en van het begin tot de laatste minuut bleef het heel sterk. Onze vrienden en ikzelf hebben werkelijk genoten van echte toneelkunst

Denise
Amadeus

5443 – een terugblik door Leo De Vos

5443 – OORLOG, EN ANDERE SPELINGEN VAN HET LOT 5 april 1943. Dag van gruwel en pijn, van hel en dood, brokstukken en scherven. Streven, nog altijd een beetje mijn Streven, maakte een moedige reconstructie, een aangrijpende evocatie. Het hakte erin, trots uitgestrooide grappige anekdotes. Vijfenzeventig jaar na het ondenkbare was hier weer het beeld van een plek, een dorp dat er niet anders uitzag dan de straten van Homs of Palmyra, televisie in al zijn lelijkheid. Puin is overal en altijd hetzelfde, onnoemelijk en onherstelbaar. De dood is dat ook. En ook de mens is kennelijk niet veranderd. En dan is...

 

Streven zoekt medewerkers…

 

Bekijk hier het filmpje